Co na obiad w Norwegii?

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Onecoffeenosugar
Posty: 129
Rejestracja: pn gru 31, 2012 2:41 am
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Co na obiad w Norwegii?

Postautor: Onecoffeenosugar » pn lip 08, 2013 2:22 am

Polecam, karkówka zasmażana z cebulą, ziemniaczki w maśle i ziołach z warzywnym dodatkiem ^^
Obrazek

Awatar użytkownika
Hallbjørn
Posty: 53
Rejestracja: pn lut 13, 2012 10:59 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Co na obiad w Norwegii?

Postautor: Hallbjørn » wt lip 09, 2013 5:20 pm

mariolcia_1 pisze:Hallbjørn a jak bedzie rzadka to dorzuć do tego cytrynową trawę, trochę soku z limonki, łyżke sosu rybnego i zupa tajska gotowa ;)


Możesz spróbować tak zrobić. Jeżeli o mnie chodzi to jednak bym sosu rybnego z kurczakiem nie mieszał.
Mimo wszystko nie rozumiem po co trollujesz :roll: Najlepiej nie odpowiadaj na mojego posta, bo nie chcę wchodzić w polemikę.

Tymczasem kolejny ciekawy przepis na kremową zupę rybną:
Składniki:
250g filetu z dorsza
250g filetu z łososia
100g krewetek
1 litr bulionu rybnego (ja gotuję od razu parę litrów i zamrażam na następny raz. Potrzebna jest włoszczyzna, trochę soli, kilka listów laurowych, pieprz ziarnisty, ziele angielskie no i oczywiście ości rybne)
100ml śmietanki do zupy
100ml creme fraiche
3 średnie marchewki
szczypiorek
1 czerwona cebula
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki soku z cytryny
pieprz i przyprawa rybna
1 łyżka pietruszki

Zagotować bulion i dodać pokrojoną marchewkę. Pokroić warzywa. Dodać matføte i creme fraiche. Należy dobrze wymieszać i dodać pokrojone warzywa, przyprawę rybną (fiskekrydder) oraz sok z cytryny. Gotować aż warzywa staną się miękkie na małym ogniu i uważać, żeby nie przegotować. Dodajemy wówczas filety oraz krewetki i gotujemy jeszcze 5 minut. Za długo nie wolno, bo ryba szybko się 'ścina' a przegotowane krewetki są gumowe. Pietruszka i szczypiorek dodaje się na końcu, chyba każdy wie dlaczego.

Podaje się z chlebem (może być czosnkowy) oraz z szynką serrano. Ewentualnie można włożyć plasterki do piekarnika, aby były chrupiące.

Zauważyłem, że dodajecie zdjęcia, a zatem wygląda to tak:

Obrazek

Awatar użytkownika
mariolcia_1
Posty: 1708
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 8:28 pm
Lokalizacja: Zagłębie D./ Kjeller
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Co na obiad w Norwegii?

Postautor: mariolcia_1 » wt lip 09, 2013 6:23 pm

Hallbjørn ja tylko podpowiadam pomysł :strach:

po przeczytaniu twoich składników od razu mi się skojarzyła tajska,

nie muszę próbować bo tak robię,
to jest normalne połączeniu w tajskich potrawach, sos rybny+kurczak+kokos i wszystko co cytrynowe
trawa, limonka, kafir

także nie wiem czemu się bulwersujesz :roll: :roll:

kurzajka Oslo
Posty: 5
Rejestracja: czw lip 25, 2013 9:07 am
Gender: None specified - None specified

Re: Co na obiad w Norwegii?

Postautor: kurzajka Oslo » czw lip 25, 2013 3:49 pm

Ja tam wszystko lubię, nie mam jakichś specjalnych wymagań. Chociaż i tak tęsknię do polskiej kuchni.

Awatar użytkownika
rekonstruksjon
Admin
Posty: 5015
Rejestracja: ndz sty 22, 2012 2:14 pm
Lokalizacja: W-wa, PL
Gender: None specified - None specified

Re: Co na obiad w Norwegii?

Postautor: rekonstruksjon » czw lip 25, 2013 6:54 pm

Z przyjemnoscia sie zamienie. :)
Go grab yourself a cup of tea and a digestive biscuit Gayle

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 7925
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Co na obiad w Norwegii?

Postautor: KARRRAMBA » śr wrz 25, 2013 9:18 pm

http://www.godt.no/#!/artikkel/21614993 ... 2-21614993[Dette+er+n%C3%B8kkelen+til+perfekt+f%C3%A5rik%C3%A5l]
znowu sezon na baranine
tylko ze u mnie w domu nikt oprocz mnie tego nie ruszy a ja za bardzo nie znam sie na gotowaniu baraniny

angela23
Posty: 3
Rejestracja: ndz gru 13, 2015 5:14 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Kraków
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Co na obiad w Norwegii?

Postautor: angela23 » ndz gru 20, 2015 7:34 pm

Aż ślinka cieknie :)

ola80
Posty: 3
Rejestracja: czw sty 14, 2016 2:13 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Co na obiad w Norwegii?

Postautor: ola80 » czw sty 14, 2016 9:33 pm

Rybki zawsze są wskazane.

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 7925
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Co na obiad w Norwegii?

Postautor: KARRRAMBA » śr lut 03, 2016 11:53 am

http://www.familiejournal.dk/madopskrif ... askintorsk
Robil ktos cos takiego
Ja nie mam zadnego doswiadczenia z curry.... no oprocz tego ze jadlem...

AnetaDZ
Posty: 7
Rejestracja: czw mar 31, 2016 1:03 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Co na obiad w Norwegii?

Postautor: AnetaDZ » czw mar 31, 2016 1:40 pm

Zupa rybna... pychotka :)

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 7925
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Co na obiad w Norwegii?

Postautor: KARRRAMBA » pn lis 07, 2016 5:42 pm



Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 77 gości