Wino właśnej produkcji a przepisy...

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
H-Element
Posty: 1857
Rejestracja: sob paź 26, 2013 5:40 pm
Lokalizacja: Zlokalizowany
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: H-Element » śr sie 12, 2015 8:56 pm

Robiłem z soku tłoczonego( obrazek), pyszności. Dwa opakowania + 4kg. rozgniatanych jabłek (wszystko w skórkach i do sokowirówki),wlewam do miski i czekam około 3 godzin. Zrobi się taka czapa, którą zbieram i wyrzucam.
Całość do gąsiora , wlewam przygotowane drożdże(http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... dkiego-5-g) i pożywkę. Drożdże można dać winne(np. Tokaj), ja daję te.
Robię musujący , więc fermentuje około 10 dni,a później przelewam do butelek 1l. z IKEA(na obrazku). Do każdej butelki , dodaje łyżeczkę cukru. Zamykam butelki i pozostawiam w ciepłym miejscu, na około 5 dni (temp.około 24 stopni Celsjusza). Po tym czasie butelki z Cydrem wynoszę do ciemnego i chłodnego pomieszczenia (u mnie to piwnica) i po 3 tygodniach, morda mi się śmieje. :D ;)

Obrazek
Obrazek
Zmiana programu "Kropka nad i" na "Kropka przed N". :mrgreen:

I'am laid-back !

bohun2006
Posty: 355
Rejestracja: ndz sty 06, 2008 12:29 pm
Lokalizacja: drammen
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: bohun2006 » ndz sie 16, 2015 6:05 pm

Jezeli lubicie sie bawic w domowe pysznosci to zainteresuje was strona pana Artura Nowickiego ( http://nomart.redcart.pl/ ) ,kilka razy mialem zgryza przy warzeniu piwa czy wedzeniu i zawsze mi pomogl,wedlug jego przepisu nastawilem whisky w debowej beczulce ale to dopiero zajakies dwa trzy lata sie da sprobowac...,a juz slinka leci

Awatar użytkownika
Mi11
Posty: 293
Rejestracja: śr sty 07, 2015 12:42 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: Mi11 » pt sie 28, 2015 9:15 pm

Fajna strona. Fajne tipsy o chlebach i mięsach.

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: lukaszrz » śr wrz 02, 2015 9:54 am

zestaw z Europrisu (kupilem taki drozszy, z koncentratem z winogron z Chile) pieknie zakończył fermentacje i idzie na dojrzewanie;
nie wiem kto tu krecil nosem, wino choc młode wyszło zupełnie przyzwoite, spokojnie na poziomie win po 90kr z Vinmonopolet a po dojrzewaniu bedzie lepiej, bo z kazdym dniem smak sie poprawia;
zrezygnowalem z chemicznego ubicia drozdzy jednak i odstawiam na dluzsze stanie
-----
a widze ze musi jeszcze postac w fermentatorze : przynioslem butelke do pracy kolegom do spróbowania i korek huknał jak szampan przy otwarciu

bohun2006
Posty: 355
Rejestracja: ndz sty 06, 2008 12:29 pm
Lokalizacja: drammen
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: bohun2006 » czw wrz 03, 2015 10:18 pm

Jak za wczesnie zlejesz to ci skisnie,ja odlewam od musu i dalej stawiam do fermentacji ,zreguly z dodatkami o innych smakach lub zapachach,

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Wino właśnej produkcji a przepisy...

Postautor: lukaszrz » pn wrz 14, 2015 4:28 pm

trzeba przyznac ze zestaw z Europris (taki drozszy za 350) dojrzal juz i wino jest coraz bardziej przyzwoite; Za 350 wyszlo 25 litrow wina...
otwieram raz na tydzien i probuje i z kazdym tygodniem smak coraz lepszy, o ile nie wypije za szybko (z 25 litrow poziom spadl juz do 16 :) ), to do swiat bedzie naprawde niezle winko....
Co wiecej zrobilem zupelnie bez chemii, wino wyklarowalo sie samoczynnie, nie dodalem zatem pirosiarczanu, wystarczyla tylko cierpliwosc - stalo jakis miesiac w fermentatorze, a potem przelalem do drugiego i nic wiecej

Zachecony doswiadczeniami nastawilem kolejne zestawy Europrisu, tym razem probuje zrobic wino mocne, bo poprzednie to klasyczny normalny Cabernet


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 87 gości