W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali ;-)

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
mmusia2
Posty: 3372
Rejestracja: czw sie 28, 2008 9:54 pm
Lokalizacja: Bergen
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: mmusia2 » sob sty 05, 2013 11:39 pm

No to ja matka polka tylko tak w skrocie bo lozko mnie wzywa(chorobsko jakies lezie) jestem pod wrazeniem tego wszytkiego co zapodales, swojskie to jakies :wiwat: ...ale na zrazy to mnie naszala ochota wielka,oczywiscie z kasza gryczana :love:
Jejkuuuuuuuuuuuu jaka glodna jestem....(czyli chyba nie chora :mrgreen: )
Śpieszmy się kochać mężczyzn, tak szybko głupieją :)

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » sob sty 05, 2013 11:52 pm

mmusia2 pisze:No to ja matka polka tylko tak w skrocie bo lozko mnie wzywa(chorobsko jakies lezie) jestem pod wrazeniem tego wszytkiego co zapodales, swojskie to jakies :wiwat: ...ale na zrazy to mnie naszala ochota wielka,oczywiscie z kasza gryczana :love:
Jejkuuuuuuuuuuuu jaka glodna jestem....(czyli chyba nie chora :mrgreen: )


Swojskie bo ja już podstarzaly jestem (pół siedemdziesiatki na karku) i jak na staruszka przystało wierny tradycji...
Staram się zeby kebaby nie wyparły naszych tradycyjnych potraw :D

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » pt sty 11, 2013 11:25 pm

Tak przegladałem swój kanal i znalazłem filmik który powstał jak bawiłem sie ustawieniami kamery i nagrałem krojenie w ustawieniu slow motion.Moze sie przyda komuś kto bedzie się chciał nauczyć szybko kroić

http://www.youtube.com/watch?v=MnPX5LJB6p0

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: 2ale2 » sob sty 12, 2013 10:10 am

Hej ciupektv, tak mysle i przegladam , a pączki to ty piekłeś( moze przegapilam)? bo wiesz niedługo sie przyda jakiś fajny nie trudny przepis i wykonanie, czy nie gustujesz w slodkosciach?
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.

marian_milo
Posty: 2138
Rejestracja: wt mar 08, 2011 7:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: marian_milo » sob sty 12, 2013 12:50 pm

ciupektv pisze:Tak przegladałem swój kanal i znalazłem filmik który powstał jak bawiłem sie ustawieniami kamery i nagrałem krojenie w ustawieniu slow motion.Moze sie przyda komuś kto bedzie się chciał nauczyć szybko kroić


Ciupek, tylko uprzedź przy tym, że aby osiągnąć taką wprawę, trzeba przerobić duuuużo cebuli i plastra ;)

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20635
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: Anniken » sob sty 12, 2013 1:44 pm

marian_milo pisze:
Ciupek, tylko uprzedź przy tym, że aby osiągnąć taką wprawę, trzeba przerobić duuuużo cebuli i plastra ;)

I whisky, dla kurażu i na rany :lol:

Ciupek, też tam masz jakiś znieczulacz w puszce, czy to napój chłodzący bez znieczulacza? :wink:
Obrazek

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » sob sty 12, 2013 9:13 pm

2ale2 pisze:Hej ciupektv, tak mysle i przegladam , a pączki to ty piekłeś( moze przegapilam)? bo wiesz niedługo sie przyda jakiś fajny nie trudny przepis i wykonanie, czy nie gustujesz w slodkosciach?

Pączki były ale nie na filmiku jeszcze.

Jak ktos ma konto na FB to będzie mi miło jak polubi mój kanał https://www.facebook.com/pages/Ciupek-T ... 909?ref=hl tam jest jeszcze kilka rzeczy które tu się jeszcze nie pojawiły ;-)

ObrazekObrazek Obrazek
Macie jak w banku że filmik będzie.Obecnie jestem na diecie (nie wkleję zdjęcia ale brzuch wskazuje 30 tydzień ciąży )więc zjem pewnie z jednego-dwa i pójdę to wybiegać gdzieś na schodach ale filmik macie jak w banku ;-)

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » sob sty 12, 2013 9:26 pm

marian_milo pisze:
ciupektv pisze:Tak przegladałem swój kanal i znalazłem filmik który powstał jak bawiłem sie ustawieniami kamery i nagrałem krojenie w ustawieniu slow motion.Moze sie przyda komuś kto bedzie się chciał nauczyć szybko kroić


Ciupek, tylko uprzedź przy tym, że aby osiągnąć taką wprawę, trzeba przerobić duuuużo cebuli i plastra ;)

Żeby dojść do takiej wprawy trzeba dużo samozaparcia.Duzo plastrów idzie później jak już się nauczycie nie patrzeć na krojony obiekt w trakcie krojenia.To rutyna zawsze prowadzi do dziabnięć he he.
Grunt to ostry nóż bo najłatwiej o dziwo zrobić sobie krzywdę tepym badziewiem (i najbardziej wtedy boli).
Kupowanie noża to jak kupowanie szpilek.jednemu będzie pasował w ręce a drugiemu nie.Pierwszy swój nóż do kuchni kupiłem w 92 roku i był ze mną aż do wyjazdu do UK w 2006.To był nasz krajowy Gerlach za którego dałem półtora miesięcznej uczniowskiej wypłaty (czyli bolało).Ten santoku z filmiku to Henckel średnia półka noży (coś koło 100funtów w sklepie dla kuchennych szaleńców).Przymieżałem wiele tych droższych tez jak Global czy Katsumi.Global nie leżał mi w ręce wogóle a na Katsumi brakło mi parę funtów więc wybrałem najlepiej chodzący mi w ręce z dostepnych dla mojej kieszeni.Francuskie Sabatiery są niedrogie naprawdę i jak macie okazje to wypróbujcie je bo to chyba najlepsze w klasie średniej-niższej.
Dobry ostry nóż to pół sukcesu.Później to tylko jak na filmiku najpierw po malutku,później coraz szybciej i w końcu będziecie słuchać tylko stukania noża na desce nie patrząc na nią wogóle.

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » sob sty 12, 2013 9:29 pm

Anniken pisze:
marian_milo pisze:
Ciupek, tylko uprzedź przy tym, że aby osiągnąć taką wprawę, trzeba przerobić duuuużo cebuli i plastra ;)

I whisky, dla kurażu i na rany :lol:

Ciupek, też tam masz jakiś znieczulacz w puszce, czy to napój chłodzący bez znieczulacza? :wink:

Odpowiem wymijajac się z prawdą bo jeszcze nie po dobranocce że to napój bez znieczulacza ;-)

Awatar użytkownika
rrrrrrrrrrrrrr
Posty: 125
Rejestracja: sob gru 29, 2012 12:34 pm
Lokalizacja: skądś tam
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: rrrrrrrrrrrrrr » sob sty 12, 2013 9:36 pm

W końcu jak się opuszek zetnie to i tak się usmaży na patelni. :mrgreen: Ja lewą ręką to bym se nadgarstek pochlastał. :lol: Tak na marginesie to ja polecam noże Fiskars , a Ty Ciupek jakich używasz?

Obrazek
Jak w dwóch słowach opisać koszmar admina?
Demokratyzacja forum.

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: ciupektv » sob sty 12, 2013 9:46 pm

rrrrrrrrrrrrrr pisze:W końcu jak się opuszek zetnie to i tak się usmaży na patelni. :mrgreen: Ja lewą ręką to bym se nadgarstek pochlastał. :lol: Tak na marginesie to ja polecam noże Fiskars , a Ty Ciupek jakich używasz?

Obrazek

Czy te ze zdjęcia to noże ceramiczne?Jeśli tak to polecam bo miałem okazję się nimi pobawić wiele razy.Mają to do siebie że są piekielnie ostre i nie tak łatwo je stępić o ile ktoś nie będzie nimi skrobał po metalowym stole.Są kruche i łatwo je zniszczyć ale za to nie przechodzą zapachem np.ryby.Mi nie podeszły bo noże trzymam na magnetycznej listwie a ceramicznych się nie da ale kiedyś sobie sprawię takie porządne bo warto je mieć np do krojenia miękkich pomidorów nie robiąc z nich ketchupu podczas krojenia ;-)

Ja używam Henckel's santoku i jeszcze mam z takiej tańszej firmy Taylors eye która robi genialne tanie noże.Ogólnie to chyba dłużej mi się zdecydować przy zakupie noża niż niejednej z forumowiczek przy zakupie butów :wink:

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: W 80 garów dookoła kuchni czyli facet wody nie przypali

Postautor: 2ale2 » sob sty 12, 2013 9:55 pm

Ja tylko lewa reka kroje :oops:
Dzieki ciupektv :ok: , czekam na filmik, a te zdjecia paczkow to mnie o slinotok przyprawily :lol: :wink: :ok:
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 69 gości