NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

SAMORÓBKI i SUBSTYTUTY

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
fly
Posty: 76
Rejestracja: wt paź 16, 2007 11:01 pm
Lokalizacja: KrK/Oslo
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

SAMORÓBKI i SUBSTYTUTY

Postautor: fly » ndz kwie 03, 2016 10:05 pm

Witam.
Do ninejszej komnaty zapraszam oczywiście wszystkich, ale w szczególności osoby życzliwe innym i kreatywne.
Co tu będziemy robić?
Może od początku...jako iż jesteśmy w dziale kulinaria-będzie o kuchni do strony kuchni.Dobrze jest też wyjaśnić samą nazwę komnaty. Samoróbki-jest to coś zo zostało zrobione samodzielnie przez z Was, niby nic trudnego, a jednak jest to powód do dumy i w tej komnacie jest właśnie miejsce by móc sie pochwalić. o jakich samoróbkach mówię?-np. kiełbasa, zrobiona samodzielnie w domu od zakupu mięsa do pierszego gryza jeszcze ciepłej z wędzarnika.
...i częsć druga-substytut-bez sięgania do Viki-zamiennik, produkt który z powodzenim zastępuje inny produkt, na przykładzie np. znany skądinąd norweski sernik bez białego sera :D .
Tęsknimy za produktami z Ojczyzny więc myślę że znajdzie się tu miejsc zarówno dla osób które są już długo w Norwegii i być może zechcą się podzielić swoą wiedzą jak poradziły sobie z tęsknotą za naszymi rodzimymi produktami, jak i nowoprzybyłych rodaków ze świeżymi pomysłami.
Jako iż jedzenie łagodzi obyczaje liczę na sympatyczną i smaczną wymianę zdań/przepisów.
Proszę o umieszczanie postów zawierających sprawdzone tzw. 100% i w miarę precyzyjne opisy/przepisy.
smacznego
pozdro

norwibasia
Posty: 54
Rejestracja: pt kwie 08, 2016 1:56 pm
Gender: None specified - None specified

Re: SAMORÓBKI i SUBSTYTUTY

Postautor: norwibasia » czw kwie 14, 2016 12:04 pm

Gotowanie nie jest moją mocną stroną, ale kiedyś, przez przypadek, zrobiłem masło :D kobieta moja chciała pomocy w kuchni i zleciła ubijanie śmietany kremówki do jakiegoś deseru. No to ubijałem (nie mamy robota kuchennego) taką ręczną trzepaczką, a że mi pryskała ta śmietana na wszystkie strony, miskę przykryłem folią aluminiową. Ale jak sprawdziłem, okazało się, że nici z deseru, bo za mocno ubiłem i powstało masło :D dodaliśmy trochę soli i było super na kolację :)


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 126 gości