NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
qantan
Posty: 434
Rejestracja: sob kwie 12, 2008 2:14 am
Lokalizacja: baerum
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: qantan » pt lip 22, 2016 6:26 pm

lukaszrz pisze:W Europris sa wiadra do fermentacji wina/piwa po 99kr. Nadaja sie tez do kiszonek.
A ogolnie kiszenie to prosta sprawa i mozna przeprowadzic w dowolnym sloiku. Kisic mozna takze seler, buraki, pomidory, owoce itd. Po prostu zalewa sie solona woda plus przyprawy i zostawia na jakis czas - barszcz z kiszonych burakow to cudowna sprawa. Kluczem jest aby warzywa znajdowaly sie pod woda - jesli nie, to nalezy je obciazyc - inaczej istnieje ryzyko ze zalapia plesn, a pod woda sa bezpieczne. Rowniez szczelnie nie mozna zakrecac sloikow gdyz proces ten powoduje wydzielanie sie gazow i po otwarciu mozemy miec granat buraczany, lub szampan ogorkowy. Sam proces przeprowadzany jest przez beztlenowe bakterie mlekowe, ktore sa nawiasem mowiac najwiekszym wrogiem domowych producentow wina bo powoduja jego kwasnienie tak doceniane przy kiszonkach.


tylko zapomniałeś napisać że jest potrzebne ciemne a przede wszystkim chłodne pomieszczenie do tego..... a ja mieszkając na poddaszu z miłą chęcią ODKUPIĘ nadprodukcję :-)

romanhoks
Posty: 1341
Rejestracja: śr mar 25, 2009 9:45 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: romanhoks » pt lip 22, 2016 9:27 pm

Mm tz garnek kammienny i pokusilem sie z zona i kupilismy ogorki u turka na straganie .Wszystkie do smieci .Zrobily sie purchawki.Smak byl straszny.Nie jadalne.

Awatar użytkownika
rekonstruksjon
Admin
Posty: 5022
Rejestracja: ndz sty 22, 2012 2:14 pm
Lokalizacja: W-wa, PL
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: rekonstruksjon » pt lip 22, 2016 10:10 pm

Nie wiem jak to moja mama robi, ale ogórasy się kiszące stoją na południowym parapecie, często w pełnym słońcu. Chyba że czegoś nie wiem
Go grab yourself a cup of tea and a digestive biscuit Gayle

Awatar użytkownika
szczawik
Posty: 1019
Rejestracja: śr paź 05, 2011 9:41 am
Lokalizacja: Vestlandet
Gender: Male - Male
Kontaktowanie:

Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: szczawik » śr sie 24, 2016 12:28 pm

Do kiszenia ogora nadaja sie tez beczki po wodzie, te plastikowe, o pojemnosci chyba 10 litrow. Jesli cos pojdzie nie tak jak trzeba to do wyrzucenia bedzie tylko czesc a nie cala beczka :wink:
"Co się raz happend to się nie odhappend."
szczawson.blogspot.com

Onecoffeenosugar
Posty: 146
Rejestracja: pn gru 31, 2012 2:41 am
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: Onecoffeenosugar » sob sie 27, 2016 10:12 pm

szczawik pisze:Source of the post Do kiszenia ogora nadaja sie tez beczki po wodzie, te plastikowe, o pojemnosci chyba 10 litrow. Jesli cos pojdzie nie tak jak trzeba to do wyrzucenia bedzie tylko czesc a nie cala beczka :wink:


Dokładnie. Kupujesz mineralną, 5L czy 10L, gotujesz tą wodę potem ogórki ciasno do butli dodajesz co tam w przepisie ma być i zalewasz. Do czasu kupna 10L słoja do kiszenia ulubiona metoda moich rodziców. Kiedyś kamienny gar :D


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 80 gości