Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Lindemans
Posty: 895
Rejestracja: pt lip 06, 2012 8:18 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: Lindemans » sob kwie 09, 2016 11:24 am

Nie wiesz kim jest skalniak ? :mrgreen: Na forum MN, tak wlasnie, pogardliwie nazywa sie Norwegow (wyrosli na skalach :mrgreen: ) Przypadlo mi do gustu to okreslenie ;-)

Ogorki, jesli mieszkasz lub bywasz w Oslo - na Carl B. Plass i w wielu warzywnikach na Tøyen, Grønnland i okolicy. Latwo je zauwazyc bo wygladaja dokladnie jak polskie z gruntu, tylko ja nie spotkalam z kolcami :-) Wiechy prawdziwego kopru zawsze na C.B.Plass kupuje. Kup raz 2 duze wiechy, powies w przewiewnym miejsu az wyschna i masz kopru na caly sezon poniewz suszony pachie tak samo w ogorkach, jak swezy.

BaRyBa
Posty: 348
Rejestracja: czw gru 09, 2010 2:23 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: BaRyBa » sob kwie 09, 2016 1:56 pm

Lindemans pisze:Nie wiesz kim jest skalniak ? :mrgreen: Na forum MN, tak wlasnie, pogardliwie nazywa sie Norwegow (wyrosli na skalach :mrgreen: ) Przypadlo mi do gustu to okreslenie ;-)

Może i w rozumowaniu Polonii, taka spolszczona nazwa jest i obraźliwym zwrotem.
Jednak na północy norwegi, zwrot Fjellmann lub Steinmann, podkreśla jedynie surowy tryb życia danej osoby z dala od większych osad ludzkich.
Tacy samotnicy, chociaż mieszkają razem z rodzinami, jednak wysoko w górach.

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8102
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: KARRRAMBA » ndz kwie 24, 2016 7:12 pm

moze nie do konca w temacie kupilem ogorki kwaszone domowe pastryzowane z firmy vitarol

skladniki woda, ogorki, czosnek,chrzan, koper,sol
takie owiniete papierem u gory
POLECAM, nawet sok pilem ......
i nie sa miekkie, twarde chrupiace, Roman polecam.....


Obrazek

bozenka76
Posty: 2158
Rejestracja: śr mar 04, 2009 12:20 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: bozenka76 » ndz kwie 24, 2016 8:29 pm

Tylko jeszcze napisz gdzie je kupiles i za ile :-)

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8102
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: KARRRAMBA » ndz kwie 24, 2016 8:44 pm

za 36 koron w sklepie w Oslo
ostatni wzialem
pewno jak powiesz w "swoim" sklepei to ci sprowadza bezproblemowo

wie ktos wogole skad te sklepiki biora te ogorki i inne towary?
nie mozna podjechac samemu do jakiejs hurtowni i sie zaopatrzyc
30 sloikow ogorkow i 20 glowek kapusty do kiszenia?

romanhoks
Posty: 1337
Rejestracja: śr mar 25, 2009 9:45 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: romanhoks » ndz kwie 24, 2016 10:16 pm

Tylko jeden problem :mrgreen: nie mieszkam w Oslo i mam no zalezy w jakie miejsce w Oslo ale ze 70 km w jedna strone nie liczac bramek. :lol:

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8102
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: KARRRAMBA » ndz kwie 24, 2016 10:20 pm

mi juz tak raz proponowali powiedz co to ci zamowimy do sklepu
spytaj sie u siebie zeby ci przywiezli
znajomy mi pisal ze gdzie w szewcji kupuje innej firmy kwaszone za 20 koron

Awatar użytkownika
Grzes203
Admin
Posty: 2524
Rejestracja: sob sie 07, 2010 4:19 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: Grzes203 » ndz kwie 24, 2016 11:01 pm

KARRRAMBA pisze:wie ktos wogole skad te sklepiki biora te ogorki i inne towary?
nie mozna podjechac samemu do jakiejs hurtowni i sie zaopatrzyc

Na sloiku powinna byc etykieta z deklatacja w jezyku skandywawskim oraz nazwa dystrybutora.

Musisz miec firme aby kupowac w hurtowniach.

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8102
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: KARRRAMBA » ndz kwie 24, 2016 11:45 pm

byle jaka firme?
na moim sloiku akurat nie ma firmy

Awatar użytkownika
Grzes203
Admin
Posty: 2524
Rejestracja: sob sie 07, 2010 4:19 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: Grzes203 » pn kwie 25, 2016 4:49 pm

Sklep albo hurtownie.
http://russiskedelikatesser.no
A tutaj firma co operuje na rynku szwedzkim: http://www.tolgafood.se/sortiment/polska-produkter.html

Kiedys sklep polski w Moss wysylal paczki po Norwegii, ale nie wiem czy to jeszcze robia. https://www.facebook.com/PolskiSklepBaza

Awatar użytkownika
rekonstruksjon
Admin
Posty: 5022
Rejestracja: ndz sty 22, 2012 2:14 pm
Lokalizacja: W-wa, PL
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: rekonstruksjon » wt kwie 26, 2016 4:11 pm

Robil moze ktos z Was kimchi?
Go grab yourself a cup of tea and a digestive biscuit Gayle

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Domowe przetwory, kiszenie kapusty, ogorkow itd....

Postautor: lukaszrz » pt lip 22, 2016 9:48 am

W Europris sa wiadra do fermentacji wina/piwa po 99kr. Nadaja sie tez do kiszonek.
A ogolnie kiszenie to prosta sprawa i mozna przeprowadzic w dowolnym sloiku. Kisic mozna takze seler, buraki, pomidory, owoce itd. Po prostu zalewa sie solona woda plus przyprawy i zostawia na jakis czas - barszcz z kiszonych burakow to cudowna sprawa. Kluczem jest aby warzywa znajdowaly sie pod woda - jesli nie, to nalezy je obciazyc - inaczej istnieje ryzyko ze zalapia plesn, a pod woda sa bezpieczne. Rowniez szczelnie nie mozna zakrecac sloikow gdyz proces ten powoduje wydzielanie sie gazow i po otwarciu mozemy miec granat buraczany, lub szampan ogorkowy. Sam proces przeprowadzany jest przez beztlenowe bakterie mlekowe, ktore sa nawiasem mowiac najwiekszym wrogiem domowych producentow wina bo powoduja jego kwasnienie tak doceniane przy kiszonkach.


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 69 gości