NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Tanie gotowanie w Norwegii

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

grove3
Posty: 16
Rejestracja: ndz lut 10, 2008 4:29 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: grove3 » sob mar 15, 2008 12:33 am

malgosia22 pisze:Hej Grove :)
Ja robię tą potrawę ale zamiast karczku przyrządzam piersi z kurczaka lub indyka . Pychotka :ok:

Tak ta potrawa jest znana ale piersi z kurczaka same kosztują tutaj prawie tyle co cała potrawa
z karczku i o to chodziło .
Ja też robię z piersi tylko że ja nie oszczędzam ,nie muszę nikomu wysyłać itd. ale są osoby które muszą i karczek jest najlepszym rozwiązaniem .

wnuczka.rzeźnika
Posty: 7165
Rejestracja: śr lut 28, 2007 5:00 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: wnuczka.rzeźnika » sob mar 15, 2008 12:36 am

Ja ją gotuję w Polsce . :D

robert1
Posty: 36
Rejestracja: wt lut 12, 2008 12:27 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: robert1 » sob mar 15, 2008 10:58 am

Witam

I ja coś zapodam z mojej patelni.

Łosoś surowy albo jakaś inna ryba ,podzielić w plastry najlepiej filety bo bez ości :D
włożyć do garnka posypać wiórkami surowych jarzyn(marchewka ,pietruszka) posolić ,popieprzyć
skropić cytryną przykryć i wstawić do lodówki na noc (można użyć gotowych przypraw do ryb ale o soleniu nie zapomnieć ) gdy chcemy by było wykwintnie wlewamy kieliszek białego wina wytrawnego ale to droższa wersja .
Na drugi dzień odcedzić z wody dolać oleju lub oliwy i dusić do momentu zjadliwości :ok:
Powodzonka

Robert z kraka

robert1
Posty: 36
Rejestracja: wt lut 12, 2008 12:27 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: robert1 » sob mar 15, 2008 12:23 pm

Przepis z 1921 roku

Łosoś lub inna ryba.
Usmażyć bardzo cienkie naleśniki,fileta rybnego pokroić na kawałki wąskie 5 cm,a długie na 10 cm
posolić i w każdy naleśnik włożyć kawałek ryby i zawinąć ,jak pasztecik.maczać w rozbitem :D jajku ,mące i bułce smażyć na gorącym tłuszczu,a na koniec wsunąć do pieca ,aby ryba doszła
podawać z pieczonemi ziemniakami i chrzanem
(Pisownia z 1921 roku)
Smacznego :ok: Może nie tanio :strach: ale smacznie .

Robert z kraka
nie koniecznie Makłowicz :wink:

robert1
Posty: 36
Rejestracja: wt lut 12, 2008 12:27 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: robert1 » sob mar 15, 2008 12:32 pm

Ryba duszona z kapustą ( przepis z 1931 roku)

Rybę ,zdjąwszy skórę oczywiście,pokroić,obrać z ości,posolić.
Uszatkować kapustę czerwona lub białą sparzyć wodą z octem .
Rondel wysmarować masłem (oliwą moja wersja),układać warstwami kapustę i rybę solić pieprzyć każdą warstwę i polać masłem albo śmietaną .Można zalać kieliszkiem wina .
Wstawić w piec i gdy wypieczemy, podać z rondla.
Smacznego :!:
Robert z kraka
nie koniecznie Makłowicz :wink:

Awatar użytkownika
KARRRAMBA
Posty: 8154
Rejestracja: wt paź 09, 2007 12:03 am
Pochwał: 1
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Tanie gotowanie

Postautor: KARRRAMBA » sob mar 29, 2008 2:35 am

Kupic mielone i gryte takie w torebce wielkosci jak zupa w proszku najlepsze jest meksikansk gryte ( dostepne w kazdym chyba spozywczym)
mieso przysmazyc na patelni, zawartosc torebki z gryte wsypac do garnka z woda (proporcji nie pamietam) zagotowac i wlac na patelnie do miesa wymieszac i smacznego

Awatar użytkownika
Atre
Posty: 1425
Rejestracja: ndz mar 04, 2007 1:04 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: Atre » sob mar 29, 2008 11:23 pm

KARRRAMBA pisze:Kupic mielone i gryte takie w torebce wielkosci jak zupa w proszku najlepsze jest meksikansk gryte ( dostepne w kazdym chyba spozywczym)
mieso przysmazyc na patelni, zawartosc torebki z gryte wsypac do garnka z woda (proporcji nie pamietam) zagotowac i wlac na patelnie do miesa wymieszac i smacznego


Bardzo smaczne ja dodaje jeszcze do tego pokrojone pieczarki z puszki, groszek konserowy i kostke rosolowa.
Kazdy moze dorzucic skladniki wedlug uznania :)

19xxxagaxxx86
Posty: 32
Rejestracja: pn lip 07, 2008 11:37 am
Lokalizacja: FLEKKEFJORD
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: 19xxxagaxxx86 » ndz maja 10, 2009 4:47 pm

pierwszy zawsze przywiera patelnia musi sie rozgrzać nie ma sily mi zawsze niewychodzi a jesli chodzi o ciasto to może babcia wie jak robic ja robie je na oko potem 3 dni nic nie widzę hehehe :)

hey :) moze troszke puzno tu piszę ale jak ja robie naleśniki jakoś ten pierwszy nigdy mi nie przywarł do patelni :)
a ciasto robie tak : 2 szkl mleka i ok 2 szkl wody mineralnej niegazowanej ( moja babcia daje tyle wody gazowanej ile mleka naleśnik jest delikatny) szczypta soli, 2 jaja i mąka. Mąki tyle aby ciasto niebylo za gęste ani za rzadkie. Do smazenia 1 nalesnika na patelnie leje dosłownie 3-4krople oliwy i do nastepnych juz wogule ale za to leje troszke oliwy do ciasta. Patelnia mocno rozgrzana musi byc najlepiej teflonowa najlepsza niezarysowana bo porysowana utrudnia troszke smazenie naleśnik może sie wtedy przypalac.
Obrazek

Awatar użytkownika
BarneyG
Admin
Posty: 3196
Rejestracja: wt lut 26, 2008 6:14 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: 3rd rock from the Sun
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Tanie gotowanie

Postautor: BarneyG » ndz maja 16, 2010 4:28 am

-----------------
Pyzy na szybko.

Paczka "Raspeballer" - reszte wg. przepisu :mrgreen:
(nie probowalem, ale mozna dodac wiecej wody, jajko i smazyc jak placki ziemniaczane lub upiec jak babke)


------------------------
Kopytka blyskawiczne:

Paczka potetmos
jajko lub dwa
maka ziemiaczana
sol niekoniecznie


Potetmos zalac woda i zamieszac (wg. przepisu), poczekac chwilke, dodac jajko i make, zagniesc, gotowac.

Z sola nie wiem bo czasami potetmos jest juz solony:
Obrazek
Polak gorszego sortu

Awatar użytkownika
djshady
Posty: 729
Rejestracja: ndz mar 30, 2008 3:24 pm
Lokalizacja: Bergen
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie

Postautor: djshady » ndz maja 16, 2010 7:28 am

Do Agi taki mały tips :
zamiast lać olej na patelnie polecam na papierowy ręcznik i dosłownie przetrzeć nim za każdym razem patelnie mniej tłuszczu wsiąknie i nie przywiera . Żeliwne również świetnie się sprawdzają

Awatar użytkownika
takijeden
Admin
Posty: 2481
Rejestracja: ndz kwie 12, 2009 4:48 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie w Norwegii

Postautor: takijeden » pn lut 27, 2012 8:32 am

zrobilem ostatnio blok.wrocily wspomnienia z dziecinstwa :wink:

skladniki - 250 g masla, 400 g mleka w proszku (tørmelk, mozna znalezc w sklepach azjatyckich za ok 60 nok, tych z vikinga nie udalo mi sie namierzyc), cukier waniliowy, szklanka cukru, pol szklanki wody, 3 lyzki kakao do pieczenia.

rozpuszczamy maslo z cukrem, woda, cukrem waniliowym. uwaga zeby nie zagotowac. po rozpuszczeniu poczekac az sie ochlodzi, po czym powoli dodajemy mleko w proszku (cala paczka) i miksujemy. kiedy masa jest gotowa, dodajemy to co chcemy miec w czekoladzie- ja wrzucilem rodzynki, orzechy, posiekane aprikosy i kruche ciasteczka. wstawiamy do lodowki na kilka godzin, az stwardnieje.
-------------Hao Yun Qi---------------
-- http://www.forum-norwegia.pl --

Awatar użytkownika
2ale2
NICK 2011
Posty: 10823
Rejestracja: ndz mar 25, 2007 6:58 pm
Pochwał: 1
Lokalizacja: Góry Norweskie;)
Gender: None specified - None specified

Re: Tanie gotowanie w Norwegii

Postautor: 2ale2 » pn lut 27, 2012 9:40 am

Ale masz wyzerke takijeden , poczestujesz do kawki ? :wink: :ok: , w czasach kryzysu, moja mam robila takie cuda z mleka , ktore laskawie przyjechalo z darow bodajrze z Francji i dzieci dostawaly przydzial 5kg mleka w proszku, pamietam jak dzis jak tachalam te wiaderko do domu, ale ile bylo potem pysznosci :wiwat:
Ja robie taka mase z mleka w proszku do przekladania wafli, sa pycha.
forum norwegia
....bezmyślność zabija, innych...

Nie odpowiadam na pw w temacie podatki.


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: wuhuilin11 i 84 gości