NORWESKI - KOREPETYCJE INDYWIDUALNE NA KAŻDYM POZIOMIE. ZOBACZ WIĘCEJ

Przepisy norweskie i nie tylko

Potrawy norweskie i nie tylko. Przepisy Forumowiczów. Produkty spożywcze, diety.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kkasia125
Posty: 5821
Rejestracja: śr lip 18, 2007 6:08 pm
Lokalizacja: Norge
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: kkasia125 » pt lis 30, 2012 11:46 pm

Lindemans pisze:Polecam laski wanilii. Od jakiegs czasu uzywam wylacznie prawdziwej wanilii, a nie syntetycznych proszkow do deserow. Zapach i smak nie do porownania :)

Ps,
puste, zuzyte laski zasypuje w sloiczku cukrem, a ten pozniej jest znakomity do "pudrowania" paczkow itp.


Znaczy sie ile tej laski mam uzyc, bo ze mnie kucharka z przymusu a nie z zamilowania :wink:
Når fortiden ringer - ikke svar. Den har ikke noe nytt å si.

Lindemans
Posty: 895
Rejestracja: pt lip 06, 2012 8:18 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: Lindemans » sob gru 01, 2012 12:43 am

Skrobnac odrobine tego czarnego ze srodka laski :D
Jak to pojdzie do cieplej jeszcze masy, albo do ciasta, ciasteczek to sie pieknie zapachni calosc.
Nie zrazaj sie, ze sie pojawia czarne, male fafroczki - to sam miodzio :wink:
Ja, jak np. gotuje jakas mase to wrzucam ta mokra, pozostala czesc laski. Zapachni cudnie i ja wyjmuje :D
Zrobisz poierwszy raz i juz bedzie wiedziala, co, ile i jak :wink:

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: ciupektv » pt sty 04, 2013 1:28 pm

[quote="2ale2"]Nie rzepa tylko brukiew kålrot...ale czy to nie to samo? :mrgreen: chyba nie
W Anglii nazywa sie to Swede czyli szwedzka rzepa ale w Polsce znane jako brukiew właśnie.
jak ktoś ma ochotę to polecam Wellingtona w moim wykonaniu
http://www.youtube.com/watch?v=ngSRqhMQSEM

Awatar użytkownika
Anniken
Site Admin
Posty: 20743
Rejestracja: wt lut 27, 2007 1:27 pm
Lokalizacja: Vestlandet/FL
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: Anniken » pt sty 04, 2013 2:11 pm

"To bierzemy sie do roboty", "Mięso rzucamy na patelnię", "Cebule w kosteczke raz dwa trzy" :lol: :ok:

ciupek, Mistrzu, ale z cebulą rządzisz.
Dzieki za filmy. Widzialam na yt, ze masz ich tam sporo, moze zalozylbys wlasny watek tu w Kulinariach i wrzucil filmy...?

Swietnie tlumaczysz i pokazujesz, Dziewczyny sie ucieszą :)
Obrazek

ciupektv
Posty: 34
Rejestracja: czw sty 03, 2013 11:46 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: ciupektv » pt sty 04, 2013 4:06 pm

Anniken pisze:"To bierzemy sie do roboty", "Mięso rzucamy na patelnię", "Cebule w kosteczke raz dwa trzy" :lol: :ok:

ciupek, Mistrzu, ale z cebulą rządzisz.
Dzieki za filmy. Widzialam na yt, ze masz ich tam sporo, moze zalozylbys wlasny watek tu w Kulinariach i wrzucil filmy...?

Swietnie tlumaczysz i pokazujesz, Dziewczyny sie ucieszą :)

Świetnie,jak wrócę z pracy to założe nowy wątek i będę wrzucal filmiki.
Tylko będę potrzebował Waszej pomocy b o w Norwegii bylem 8 lat temu i nie mam na dzień dzisiejszy rozeznania co do dostepnosci produktów.

Btw... Do mistrza to mi jeszcze daleko.
Pozdrawiam Rodaków mieszkajacych w najpiekniejsxym kraju w Europie. ;-)

Awatar użytkownika
lukaszrz
Posty: 730
Rejestracja: czw mar 07, 2013 11:57 am
Lokalizacja: Oslo
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: lukaszrz » ndz sty 26, 2014 10:18 pm

To ja się pochwalę czym nakarmiłem rodzinę na Wigilię. A przepis jest prosty, a efekt doskonały.
Pstrąg nadziewany.
Robimy farsz: czyli smażymy posiekaną cebulę, z pieczarkami. Po obsmażeniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Oporządzamy pstrągi, czyli wycinamy im wnętrzności, można uciąć głowy. Jeśli są nie-mrożone to należy je dokładnie obmyć ze śluzu, ja posiłkowałem się przy tym ręcznikami papierowymi.
I teraz coś co spowodowało że pstrągi były o wiele lepsze niż zwykle: podlewamy je oliwą i sokiem z cytryny i wstawiamy do leżakowania w tym w lodówce na 2 godziny. Nacieramy je solą i pieprzem, a w środku wypełniamy lub nacieramy tymiankiem i także solą i pieprzem. Pakujemy farsz do środka i można je zamknąć wykałaczkami. Obtaczamy w mące i lekko przyrumieniamy na patelni i zaraz zdejmujemy.
Potem do piekarnika, na około 30 minut. Voila.

Awatar użytkownika
DorotaLISAK
Posty: 2
Rejestracja: czw lut 23, 2012 6:23 pm
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: DorotaLISAK » ndz sty 26, 2014 10:37 pm

SUPER! *****
GLUKOZA NATURALNA.

fibi
Posty: 3
Rejestracja: czw cze 18, 2015 5:11 pm
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Gender: None specified - None specified
Kontaktowanie:

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: fibi » czw cze 25, 2015 10:55 am

Ekstra musze spróbować.

Awatar użytkownika
gierekNO
Posty: 3
Rejestracja: pt mar 04, 2016 2:51 pm
Lokalizacja: Oslo i Poznań
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: gierekNO » czw mar 10, 2016 12:22 pm

Zrobiłem Wellingtona i wyszedł super!

AnetaDZ
Posty: 7
Rejestracja: czw mar 31, 2016 1:03 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: AnetaDZ » czw mar 31, 2016 1:36 pm

Świetne przepisy :)

Awatar użytkownika
farfura
Posty: 340
Rejestracja: pt wrz 05, 2008 10:14 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: farfura » śr kwie 27, 2016 12:17 pm

A ja szukam sprawdzonego w No przepisu na rumkake :(
Ktoś robił?
Det rusler og tusler rasler og tasler
(Coś lezie i szura ... farfura)

Awatar użytkownika
Mi11
Posty: 294
Rejestracja: śr sty 07, 2015 12:42 pm
Gender: None specified - None specified

Re: Przepisy norweskie i nie tylko

Postautor: Mi11 » śr kwie 27, 2016 1:42 pm

Nie chodzi Ci czasem o krumkake?
Bo o czymś takim jak ciasto rumowe to nie słyszałam.


Wróć do „KULINARIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 156 gości