Nowe strony z aktualnymi informacjami Skatteetaten dla pracobiorcow i przedsiebiorcow zagranicznych. Strony po polsku:
http://www.skatteetaten.no/pl/International-Polska/
Post edytowany przez Anniken, 2.10.09
Dopiero po otrzymaniu pozwolenia na prace mozna sie starac o numer personalny i karte podatkowa.
Staly numer personalny jest przyznawany osoba ktore dostaly pozwolenie na pobyt na okres wiekszy niz pol roku.
Potrzebne dokumenty:
- wypelniony druk o numer personalny.
- pozwolenie na pobyt
- paszport
Jezeli pozwolenie jest wydane na okres krotszy niz 6 miesiecy to dostaje sie wtedy czasowy numer personalny, tzw. D - numer.
D- numer mozna otrzymac rowniez nie majac pozwolenia na prace, tzn. przy rejestracji w Nav- arbeid jako poszukujacy pracy.
Karta podatkowa :
Zeby otrzymac karte podatkowa nalezy miec numer personalny lub
D-numer
Nalezy wypelnic druk o karte podatkowa:
Link nieaktywny Grzes203
http://www.skatteetaten.no/no/Skjemaer/ ... e-borgere/
link zaktualizowany. odnosnik do podania w dole strony (pl i ang). takijeden
Mozna zlozyc oba podania jednoczesnie w miejscowym urzedzie skarbowym. Wtedy numer podatkowy i karta zostaja przeslane poczta na adres zamieszkania w ok. tygodniowym odstepie od siebie. Okres oczekiwania to ok. 3-4 tygodnie.
Mozna skladac o karte podatkowa osobno po otrzymaniu numeru personalnego, wtedy trzeba miec ze soba oprocz wypelnionego druku o karte takze kopie przyznania numeru.
Niektore urzedy np. w mniejszych miastach wydaja karte podatkowa od reki.
Podatki, numer personalny w Norwegii, karta podatkowa
Moderator: Moderatorzy
-
Re: Numer personalny i karta podatkowa
Zawartosc postu zostala usunieta, poniewaz zawierala tylko cytat Edith...h5n1
NAV w Trondheim (Aetat w Trondheim)
W Trondheim sa cztery oddzialy NAV-u. W centrum (Bispegata) urzedniczce najwyrazniej nie chcialo sie pracowac bo zarzadala "oppholdstillatelse" (pozwolenia na pobyt i prace). W biurze w Heimdal zalatwilismy sprawe bez problemu - wystarczyl paszport. Nalezy jednak poczekac na przyznanie numeru "D" ( tymczasowego) okolo 6tygodni, po otrzymaniu ktorego NAV bedzie pomagal w znalezieniu pracy ( i uzyskuje sie statut poszukujacego pracy uprawniajacy do pobytu w Norge przez 6miesiecy - tak jak bylo to dokladnie opisane w poprzednich postach).
Jak widac nieprzychylnosc urzednikow nie zna granic.
Pozdrawiam.
Jak widac nieprzychylnosc urzednikow nie zna granic.
Pozdrawiam.
czy ktos mi to pomoże ogarnąc ? ja chyba jakos wolno myślę
na podstawie roku poprzedniego i pracy w poprzednim roku przyszła wystawiona nowa karta podatkowa na rok 2007 , gdzie jest moj fødselsnummer - ten numer mam również na karcie bankowej... W tej chwili jestem zatrudniona w nowym miejscu , na podstawie nowej umowy , UDI wydało pozwolenie na rok .... no i co dalej ? czy muszę wszystko to zmienić ? ubiegać się o nową karte i nadanie stałego numeru czy ten który mam może być ?
na podstawie roku poprzedniego i pracy w poprzednim roku przyszła wystawiona nowa karta podatkowa na rok 2007 , gdzie jest moj fødselsnummer - ten numer mam również na karcie bankowej... W tej chwili jestem zatrudniona w nowym miejscu , na podstawie nowej umowy , UDI wydało pozwolenie na rok .... no i co dalej ? czy muszę wszystko to zmienić ? ubiegać się o nową karte i nadanie stałego numeru czy ten który mam może być ?
pozdrawiam Anka
-
- Kontaktowanie:
Wiesz co, chyba mozna zyc z tym D-numerem, ale ja zmienilam...Jest on np. niezbedny do wyrobienia europejskiej karty zdrowia. Mimo ze zmienilam numer, to np. karty bankowej nie zmienialam, posluguje sie caly czas karta ze starym n-rem.
Jeszcze jedno, po zmianie numeru zaginelam w systemie urzedu podatkowego, nie dostalam karty podatkowej...musialam tam tez odkrecac.
Jeszcze jedno, po zmianie numeru zaginelam w systemie urzedu podatkowego, nie dostalam karty podatkowej...musialam tam tez odkrecac.
Praca u norweskiego pracodawcy
http://www.skatteetaten.no/pl/Internati ... ODATKOWYM/
Link zaktualizowany. takijeden
Fajny link z wieloma informacjami po polsku.
Link zaktualizowany. takijeden
Fajny link z wieloma informacjami po polsku.
Trafilem na ta broszure calkiem przypadkiem - liczylem ze moze znajde tlumaczenie czesci lub calosci "skatteoppgjør" ( z tylu jest druku jest cala masa tekstu).
Nie wiedzialem gdzie ten link zamiescic. Wy dziewczyny jestescie lepiej zorientowane wiec moze zechcecie skopiowac go do odpowiedniego postu?
Pozdrawiam
Nie wiedzialem gdzie ten link zamiescic. Wy dziewczyny jestescie lepiej zorientowane wiec moze zechcecie skopiowac go do odpowiedniego postu?
Pozdrawiam
Mam prośbę!!
Mój mąż pracowal w 2006 roku 2 miesiące w Norwegii. Wystąpił o zezwolenie na pracę. Firma ogłosiła upadłość, w listopadzie wrócił do Polski. Zezwolenie otrzymał niedawno przez kolegę który tam został. Problem w tym że firma potrąciła mu 50% podatek. Czy teraz może jeszcze wystąpić o kartę podatkową za 2006 r i czy wogóle jest możliwość jakiegoś zwrotu pdatku. Te 2 miesiące pracy w Norwegii to był jedyny zarobek męża w 2006 r. Ja pracuję w Polsce.
Mój mąż pracowal w 2006 roku 2 miesiące w Norwegii. Wystąpił o zezwolenie na pracę. Firma ogłosiła upadłość, w listopadzie wrócił do Polski. Zezwolenie otrzymał niedawno przez kolegę który tam został. Problem w tym że firma potrąciła mu 50% podatek. Czy teraz może jeszcze wystąpić o kartę podatkową za 2006 r i czy wogóle jest możliwość jakiegoś zwrotu pdatku. Te 2 miesiące pracy w Norwegii to był jedyny zarobek męża w 2006 r. Ja pracuję w Polsce.
Wróć do „PRACOWNIK, PODATKI, PRZEPISY”