DSB

Pracownik w Norwegii, Przedsiębiorca, Przepisy, Podatki, Formularze, Swiadczenia, Urlopy, itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
agnes77
Posty: 867
Rejestracja: ndz sty 08, 2012 11:06 pm
Lokalizacja: Asker
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: agnes77 » śr mar 18, 2015 6:36 pm

CV piszesz po ang lub norwesku, nie tlumaczysz go, wysylasz jako zalacznik informacyjny o Tobie

romanjr
Posty: 1
Rejestracja: ndz kwie 12, 2015 11:08 pm
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: romanjr » ndz kwie 12, 2015 11:11 pm

witam,

nurtuje mnie watpliwosc... ktore mam nadzieje ze pomozecie mi rozwiac.


czy to prawda ze wnioskujac o uprawnienia dsb nie honoruja dzialalnosci gospodarczej prowadzonej w Polsce jako przepracowane lata w zawodzie??


pozdrawiam,
Roman.

Awatar użytkownika
agnes77
Posty: 867
Rejestracja: ndz sty 08, 2012 11:06 pm
Lokalizacja: Asker
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: agnes77 » pn kwie 13, 2015 2:40 pm

romanjr pisze:witam,

nurtuje mnie watpliwosc... ktore mam nadzieje ze pomozecie mi rozwiac.


czy to prawda ze wnioskujac o uprawnienia dsb nie honoruja dzialalnosci gospodarczej prowadzonej w Polsce jako przepracowane lata w zawodzie??


pozdrawiam,
Roman.


no jesli miales firme fotograficzna czy bufet szkolny to nie bardzo, nie sadzisz?

jesli byla to firma elektyczna i pelniles w niej role wykonawcy glownego mozna to podciagnac

lukasz5579
Posty: 1
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 3:12 pm
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: lukasz5579 » pn kwie 13, 2015 3:20 pm

Jak jest z tłumaczeniem dokumentów, Posiadam dyplom technika elektryka w języku polskim, europass ( suplement do dyplomu ) w języku angielskim oraz świadectwo ukończenia technikum w języku polskim. Czy muszę przetłumaczyć świadectwo szkolne i dyplom, a może wystarczy sam europass ?
Jak wygląda sprawa Z uprawnieniami Sem czy też muszę przetłumaczyć uprawnienia dozoru i eksploatacji czy wystarczą ich skany. Z dyplomem inżynierskim już nie ma problemu ponieważ o razu mam w języku angielskim, ale jak sprawa ma się do wyżej wymienionych dokumentów?

Alford
Posty: 5
Rejestracja: pt sie 14, 2015 8:33 pm
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: Alford » pt sie 14, 2015 8:51 pm

Ok ja mam może głupie pytanie, ale powiedzmy że mam jeden strzał, bo grunt mi się pod nogami pali i chcę żeby udało się za pierwszym razem.
Po pierwsze, czy potrzeby mi jest dyplom technika, czy wystarczy świadectwo z technikum?
Po drugie czy jeśli na świadectwie jest ocena z praktyk zawodowych, to czy to jest dowód praktyk w szkole, czy jakiś ekstra papier musi być?
Po trzecie jak mam udowodnić 2 lata doświadczenia? Chodzi o to, że nie mam świadectwa pracy, bo wciąż pracuję w firmie i jest to moja pierwsza firma. Nie ma opcji, żeby poprosić o jakieś referencje, bo utną mi całą premię (mam na prawdę wredny i złodziejski zarząd w firmie). Chcę wiedzieć czy zwykłe, proste zaświadczenie o zatrudnieniu wystarczy? Jest tam data kiedy było wypełnione i jest data od kiedy pracuję, więc jasno wynika ile mam doświadczenia (dałby link do takiego, które znalazłem w internecie, ale nie mogę wklejać przed napisaniem 50 postów).
I proszę nie pisać że wyszukiwarka nie gryzie, bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje trzecie pytania, a najważniejsze jest dla mnie to trzecie, na temat którego nie ma ani słowa nigdzie. Jak konkretnie wygląda to udokumentowanie doświadczenia?

A no i jeszcze o co chodzi z tym notariuszem? Mnie się wydawało, że wystarczą skany tłumaczeń przysięgłych i oryginałów, ale w niektórych miejscach czytam o potwierdzeniu notarialnym i nie bardzo wiem o co chodzi.

Awatar użytkownika
agnes77
Posty: 867
Rejestracja: ndz sty 08, 2012 11:06 pm
Lokalizacja: Asker
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: agnes77 » pn sie 17, 2015 9:26 pm

noo wyszukiwarka nie gryzie! przeciez to prawda!

dokumentujesz swiadectwem, zaswiadczeniem czy umowa o prace - wszystko przetlumaczone u tlumacza PRZYSIEGLEGO wiec notariusz nie potrzebny

swiadectwo technika wystarczy o ile to szkola i tytul powiazany z elektryka elektrykiem itp

po co Ci praktyki zawodowe? tej czesci nie rozumiem

Spokojnie
Posty: 2
Rejestracja: czw lip 02, 2015 2:56 pm
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: Spokojnie » wt sie 18, 2015 1:44 pm

Witam
Jestem nowy na forum. Szukam pomocy w temacie DSB. Otrzymałem odpowiedź z ofertą przeprowadzenia minimalnie półrocznego okresu próbnego. Tylko nie do końca rozumiem jak się miało to niby odbyć, a Pan Øivind nie odpisuje:) Czy to normalna procedura? Któś miał z tym doczynienia?

Alford
Posty: 5
Rejestracja: pt sie 14, 2015 8:33 pm
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: Alford » wt sie 18, 2015 5:22 pm

Szkołę mam mechatroniczną. Czytałem wypowiedź już kogoś z tą szkołą, że mu to zaliczyli. Miałem bardzo dużo przedmiotów z elektryki. W zasadzie większość. Sęk w tym że nie mam egzaminu technicznego ale samą szkołę. Nie wiem jak ważny jest sam ezgzamin zawodowy w tej procedurze załatwiania DSB i dlatego pytałem. Dzięki za pomoc. Tak czy inaczej jutro załatwiam sobie zaświadczenie o zatrudnieniu.
Mam jeszcze jedno pytanie z tym związane. W czasie jak pracuję w obecnej firmie pracowałem równolegle w dwóch innych jakieś śmieszne 1/22 etatu (pracowałem 1-5 dni w miesiącu tam, zależnie ile potrzebowałem). To też firmy elektryczne były i mam z nich świadectwa pracy. Teraz pytanie właściwe. Czy dołączać je do dokumentów? Nie wprowadzą zamętu niepotrzebnego? Niby to dodatkowe doświadczenie, ale umowy są na ten sam okres czasu i mały etat. Boję się, że jedynie narobi to problemu.

Awatar użytkownika
agnes77
Posty: 867
Rejestracja: ndz sty 08, 2012 11:06 pm
Lokalizacja: Asker
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: agnes77 » wt sie 18, 2015 8:33 pm

tzn nie rozumiem dalej, jak bez egzaminu zawodowego masz tytul zawodowy


jesli chodzo o swiadectwo dolaczaj wszystko co mialo zwiazek z elektryka, nie wazne ze na czesc etatu, liczy sie doswiadczenie

Awatar użytkownika
agnes77
Posty: 867
Rejestracja: ndz sty 08, 2012 11:06 pm
Lokalizacja: Asker
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: agnes77 » wt sie 18, 2015 8:34 pm

Spokojnie pisze:Witam
Jestem nowy na forum. Szukam pomocy w temacie DSB. Otrzymałem odpowiedź z ofertą przeprowadzenia minimalnie półrocznego okresu próbnego. Tylko nie do końca rozumiem jak się miało to niby odbyć, a Pan Øivind nie odpisuje:) Czy to normalna procedura? Któś miał z tym doczynienia?


pierwszy raz slysze, zapodaj zdjecie jak to wyglada bo jestem ciekawa

Alford
Posty: 5
Rejestracja: pt sie 14, 2015 8:33 pm
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: Alford » wt sie 18, 2015 9:16 pm

Nie pisałem nic o tytule zawodowym. Mam skończone technikum, ale nie mam dyplomu technika. Pracuję 2 lata jako elektryk. Ciągle w jednej na pełny etat i w trzech innych na 1/22 etatu pracowałem.

Spokojnie
Posty: 2
Rejestracja: czw lip 02, 2015 2:56 pm
Gender: None specified - None specified

Re: DSB

Postautor: Spokojnie » śr sie 19, 2015 9:22 am

agnes77 z tytułu ilości postów nie mogę dodawać linków...


Wróć do „PRACOWNIK, PODATKI, PRZEPISY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 299 gości